Glasvezel in Gennep, Bergen en Mook-Middelaar

UPDATE: De afgelopen maand is bekendgemaakt dat in heel de gemeente Gennep glasvezel wordt aangelegd. Klik hier om er meer over te lezen. Onderstaande artikel verscheen eerder in de glasvezel-special van InZaken.

‘Supersnel glasvezel voor iedereen’

De gemeente Gennep kent enkele plekken waar op initiatief van een paar bedrijven glasvezel ligt. Deze regio is met haar verschillende kernen niet interessant voor commerciële partijen om een gebiedsdekkend glasvezelnetwerk aan te leggen. Daarom is het initiatief Gennep Glasvezel opgestart. Gennep Glasvezel is de enige partij in Limburg die zich hard maakt voor een glasvezelnetwerk in zowel de kernen, het buitengebied als op bedrijventerreinen.

Het initiatief Gennep Glasvezel zet zich in voor glasvezel in de hele gemeente Gennep: de hoofdkern, stad Gennep, en de vier kernen: Heijen, Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide. Gennep Glasvezel gaat voor een gebiedsdekkend netwerk. Paul Kempen van Eising – Kempen bv, is projectleider van Gennep Glasvezel, zoals hij dat ook is voor LVCNET, dat eenzelfde doel nastreeft in het Land van Cuijk.

Glasvezel voor bedrijven
“In Gennep zijn we nu bezig met de vraagbundeling, precies zoals we dat enkele jaren geleden ook in het Land van Cuijk hebben gedaan. Als 35 procent van de inwoners wil overstappen op glasvezel, kan het netwerk commercieel succesvol aangelegd worden. Dat kan de zakelijke gebruiker erg veel geld schelen. Nu betaal je al snel € 400 euro per maand voor glasvezel; wij bieden het aan voor pakweg € 75.”

Gennep kent een aanzienlijke hoeveelheid industrie. Voor bedrijven die glasvezel willen zijn er speciale pakketten. TriNed, ContinYou en Weserve hebben naast een aanbod voor particulieren ook zakelijke pakketten. Specifieke wensen kunnen ondernemers bespreken met deze specialisten uit de regio. Zij leveren zakelijk glasvezel afgestemd op behoefte. Paul Kempen: “Nu nog zullen veel mensen – ook zakelijke gebruikers – van mening zijn dat zij met hun huidige verbinding prima uit de voeten kunnen. Dat is misschien ook wel zo, maar het gaat erom dat we ons realiseren dat heel snel steeds meer apparaten draadloos gaan werken. Maar daarvoor met je wél een goed vast punt hebben dat met een breedbandnetwerk verbonden is. Glasvezel, dus.”

Inschrijven
Volgens de projectleider spreek je daarom in wezen niet over ‘snelheid’, maar over ‘capaciteit’. “Hoe meer informatie er is, des te meer je moet ‘verplaatsen’. Vergelijk het wegwerken van een berg zand met achtereenvolgens een schop, een kruiwagen of een bulldozer. Deze laatste verzet veel meer ‘informatie’ in één keer…” In de gemeente Gennep krijgen inwoners en ondernemers de kans om tot 31 december van dit jaar een keuze te maken voor een provider. Op inschrijfavonden, die overal worden georganiseerd, kan men zich laten informeren. Specialisten zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

En inmiddels zitten de initiatiefnemers niet stil: “We gaan het voornemen om glasvezel te realiseren binnenkort doortrekken naar de gemeenten Mook-Middelaar en Bergen. Ook dáár gaan we voor kernen, het hele buitengebied én de bedrijventerreinen. Supersnel internet voor iedereen!”

www.gennepglasvezel.nl