‘Het belang van de klant, daaraan moet je sterk hechten’

Al een kwart eeuw is hij zelfstandig belastingadviseur. Een recht-door-zee-type, zoals hij zichzelf kwalificeert. “Het belang van de klant, daaraan moet je sterk hechten. Ik weet het, dat roept iedereen, maar voor mij is dat echt een ding. Want mijn werk moet natuurlijk wel rendement toevoegen. Is mijn advies duurder dan wat het de klant ‘oplevert’, dan zal ik dat zeker meedelen. Maar dat moet je wél van te voren kunnen inschatten. Dat vraagt om inzicht en veel ervaring.”

Katwijkenaar Jan-Bart Nielen weet het: de fiscale wetgeving in Nederland is zeer complex. Voor een zelfstandig ondernemer is het onbegonnen werk om die materie onder de knie te krijgen. Laat staan alle ontwikkelingen te volgen. En dan moet die kennis tot slot ook nog vertaald worden naar de eigen situatie. Belastingadviesbureau Nielen geeft toegespitst advies.

Rechtstreeks contact
Na zijn opleiding aan de HEAO in Arnhem wordt Jan-Bart Nielen controleur bij de Belastingdienst, later inspecteur. Hij volgt in de tussentijd aan de universiteit in Tilburg de deeltijdstudie fiscaalrecht en later fiscale economie. Na twee jaar in het bedrijfsleven bij De Zeeuw & De Keizer in Nijmegen besluit hij zelfstandig te worden. Het is dan december 1993. “Ik had veel vrijheid, deed onderzoek, maar merkte dat ik het rechtstreekse contact met klanten miste.”

Vanuit zijn woonplaats gaat hij aan de slag. “Ik werk alleen en zelfstandig, dus de lijnen zijn per defi nitie kort. Zowel structureel als ad hoc ben ik te consulteren. Mijn kracht als zelfstandige zit in mijn sterke relatie met klanten. Ik biedt oplossingen op maat, heb vakkennis en ervaring; kwaliteiten die ik voor een concurrerende prijs inzet.” Dat doet Jan-Bart Nielen voor zowel middelen kleinbedrijf als vermogende particulieren. “Niet alleen rechtstreeks, want ik verricht ook regelmatig (als tweedelijns adviseur) diensten voor administratie- en accountantskantoren. Ik verzorg echter zelf geen administraties en vorm dan ook geen concurrentie voor mijn relaties.”

Bouwstenen aandragen
De werkzaamheden behelzen: fiscale advisering en planning, overleg met de Belastingdienst, voeren van fiscale procedures en het verzorgen van belastingaangiften. Het Katwijkse kantoor adviseert en begeleidt daarnaast herstructureringen en bedrijfsopvolging, is inzetbaar bij bedrijfsovernames en fusies, het opzetten van estate planning en bij pensioen- en lijfrentevraagstukken. “Wat ik in alle gevallen doe, is bouwstenen aandragen en kritisch kijken naar concepten voordat alles uiteindelijk naar bijvoorbeeld de notaris gaat.”

“De klik is belangrijk. Zegt een klant eenmaal ‘a’ tegen mij, dan komen daar doorgaans ook ‘b’ en ‘c’ bij. Ik werk efficiënt en snel. Heeft iemand vandaag een vraag, dan is er vaak morgen een antwoord. Een enkele keer duurt het misschien een dag langer. Die snelheid is een handelsmerk en bereik ik door mijn werk slim te plannen. Zo is er altijd ruimte voor een spoedgeval. Dat is het mooie aan mijn werk: ik kan mijn uren optimaal en op elk gewenst moment inzetten, in het belang van de opdrachtgever.”

www.jbnielen.nl