‘Ik gun iedere hond en kat het allerbeste’

Als kind is Renske van den Berg al een echte dierenvriend. “Vond ik een worm boven de grond, dan stopte ik ‘m snel weer onder. Een vogeltje met een gebroken vleugel? Ik deed mijn best om ‘m te redden. Het liefst had ik een hond gehad, maar dat was bij ons thuis uit den boze. Toen ik Jan leerde kennen, was er één ding duidelijk: als we gingen samenwonen, dan kwam er meteen een hond.” Nu heeft ze de publieksprijs in de wacht gesleept bij de Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg met haar bedrijf Renske Natuurlijke Diervoeding, kwaliteitsvoeding voor honden en katten.

De liefde brengt haar vanuit Friesland naar het Brabantse Vianen, waar ze met Jan start met het fokken van Golden Retrievers. Ze scoren goed tijdens shows en in de jacht. Denkend aan die tijd vertelt ze over de start van haar bedrijf: “We wonnen alles wat er op dat moment te winnen viel, maar ik vond de voeding niet toereikend. Voeding
heeft zoveel invloed op de gezondheid, het gedrag, de prestaties en het uiterlijk van dieren. Eiwitten, vetten en vetzuren zijn heel belangrijk, maar ontbraken – vaak door de prijs – in de producten die al op de markt waren. Zo zijn we in 1994 gestart met Renske Natuurlijke Diervoeding. 25 jaar later leveren we honden- en kattenvoer in binnen- en buitenland. Momenteel zetten we zelfs de eerste stappen op de Chinese markt.”

In eerste instantie runt Renske het bedrijf met haar man Jan. Inmiddels werken ook hun kinderen Elma, Eric en Jan-Hilco in de zaak. Renske Natuurlijke Diervoeding BV is uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf. “Dat het zo’n succes zou worden had ik nooit gedacht. Dat vind ik persoonlijk ook niet belangrijk. Ik doe dit, omdat ik honden en katten het allerbeste gun. Daarom kiezen we voor eerlijke, afwisselende voeding, waarbij we verse vis of vlees combineren met groenten, fruit, werkzame kruiden, waardevolle mineralen, vitamines en sporenelementen. We zijn voortdurend op zoek naar ingrediënten die onze producten beter maken. Prijs is daarbij nooit bepalend; alles gebeurt hier vanuit de liefde en passie voor de dieren. Zij zitten écht zichtbaarder lekkerder in hun vel als ze onze voeding krijgen.”

Renske is een betrokken onderneemster. Zelfs nu ze 64 is, studeert ze nog dagelijks. Ze wil alles weten over (dieren)voeding, zodat ze dit kan vertalen naar haar producten. Daarnaast vindt ze persoonlijk contact met de klanten erg belangrijk. “Ik probeer dagelijks contact te hebben met de baasjes van honden en katten. Die ontmoet ik op de evenementen en beurzen waar onze producten worden gepresenteerd, maar ik zit ook regelmatig achter de telefoon op de zaak. Zo weet ik wat er leeft bij mijn doelgroep. Ik geef daarnaast adviezen die verder reiken dan onze voeding. Ik herken namelijk de onmacht die sommige baasjes voelen als je hond of kat iets mankeert. Huisdieren maken namelijk onderdeel uit van het gezin. Zo is dat bij ons ook. Daarom gaan mijn teckeltjes bijna overal mee naar toe. “Ze zijn echt een verlengstuk van mij; bij die twee kan ik alles kwijt.”