Van 23 t/m 26 november hadden we de vierde verdieping van ons kantoor in Beugen omgebouwd tot een heuse studio voor de uitzending van vier livestream tafelgesprekken. Overal apparatuur, snoeren, spots, technisch personeel, schermen en camera’s. Verspreid over vier avonden mocht ik met in totaal twintig ondernemende spelers uit de regio in gesprek. We hadden het over een aantal belangrijke thema’s op het gebied van wonen en ondernemen in onze regio. Deze gesprekken hebben mijn verwachtingen overtroffen. Naast het feit dat ze buitengewoon leerzaam waren, heeft het ook laten zien hoeveel optimisme en positiviteit er in de mensen zit. We zitten niet bij de pakken neer en zien in de vergrijzing een uitdaging om er extra de schouders onder te zetten. Voor groei, werkgelegenheid, meer huizen en alle (zorg)voorzieningen die hierbij horen.Een belangrijk speerpunt voor groei in onze regio zit in de Agri Food Tech. Duurzame en vooruitstrevende toepassingen voor het wereldvoedselprobleem. Waar zijn ‘we’ dan zo goed in? Ik kan er maar één onderdeel uitpikken, de schrijfruimte is beperkt. Bijvoorbeeld het slim fokken van dieren die zo weinig mogelijk van hun eiwit verloren laten gaan en daar binnen het lichaam ook efficiënt eiwit van maken. Dit levert een aanzienlijke reductie van N-uitstoot op. En middels slimme fok-programma’s sturen op het gedrag van dieren. Dieren die goed met elkaar omgaan, zijn gezonder, hebben minder antibiotica nodig en gaan beter met hun voer om. Onze experts aan tafel vertelden over een stroom van één miljoen ton restafval uit de Nederlandse voedselindustrie die niet wordt weggegooid, maar aan varkens wordt gevoerd en zo wordt omgebogen in eiwit voor menselijke consumptie. Het varken als Koning van de Kringloop. Op die manier heb je opeens een karbonade met een footprint die gelijk is aan een vegetarische pizza.
Het Land van Cuijk en Maasduinen blijkt één groot expertisecentrum waar wetenschap en onderwijsinstellingen, ondernemers en boeren samen optrekken in het verduurzamen van onze voedselproductie. Is dat nieuw? Nee, dat gaat hier al honderd jaar zo. De resultaten hiervan laten zich samenvatten in klinkende namen die ontstaan zijn in onze regio: Nutricia, Marel, MSD en Hendrix Genetics. Dat proces is dus niet gestopt en we zien nu nieuwe off-springs met namen als Topigs Norsvin, Nutri-use en Eigezwijns, om er maar een paar te noemen. En daarnaast, als absolute voorwaarde voor succes in de Argi Food Tech, de primaire sector bestaande uit al onze varkens-, rundvee-, kippen- en landbouwbedrijven.
Maar ook een initiatief van de Eiwitcampus in Beers, als plek waar knowhow en expertise elkaar kunnen versterken. Genoeg dus om trots op te zijn. Hoeven we dan niks te doen? Natuurlijk niet. Het is nu aan ons allemaal om stil te staan bij deze unieke groeikansen. En niet te bescheiden zijn. Dat doen ze in Brainport Eindhoven ook niet. Samen het unieke verhaal vertellen over ons unieke ondernemers- en leefklimaat. En ons zo goed op de kaart zetten. De bedrijven, de dorpen, het wonen, de zorg en het onderwijs. Wimke de Körver leeft nog steeds en hij geniet met volle teugen van Een Goei Leven! Zegt het voort!
Aernout
van der Does
Directievoorzitter Rabobank
Land van Cuijk & Maasduinen


