Kun je een ‘Haring buiten het seizoen’ verorberen? Het antwoord is een volmondig ‘ja’: op de bijeenkomst op Tongelaar, georganiseerd door het parkmanagementteam namens Duurzaam Bedrijven Overleg, wist de tegendraadse filosoof Bas Haring met het thema ‘waarom moeilijk doen, als het samen kan’ wel raad. Hij kwam met een inspirerende en verfrissende visie op samenwerken, AI en het verschijnsel ‘bedrijventerreinen’.
“Samen werken aan toekomstbestendige bedrijventerreinen in Land van Cuijk & Noord-Limburg”, zo opende parkmanager Ben van de Wijgert namens DBO de avond. Dat gebeurt via een gezamenlijke inkoop van twintig miljoen kWh stroom en twee miljoen kuub gas. En het realiseren van brandblusmiddelen voor meer dan 75 procent van alle ondernemers in het Land van Cuijk. Het verzorgen van kantoorinrichting. Of de collectieve alarmopvolging en surveillances voor meer dan honderd bedrijven. Voor nog eens net zoveel ondernemingen wordt de afvalinzameling geregeld. En innovaties op gebied van subsidie, ongediertebestrijding, energieadvies en BHV-trainingen? “Ook dat doen we samen.”
Samenwerken, dat was het bruggetje naar Bas Haring. Hij is hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, waar hij de leerstoel ‘publiek begrip van wetenschap’ bekleedt.
Volgens Bas Haring suggereert ‘waarom moeilijk doen, als het samen kan’ dat ‘alleen werken’ moeilijk is. ‘Samen’ heeft immers automatisch een positieve connotatie. “Nou, ik vind ‘samen’ moeilijk. Ik werk juist graag alléén. Iedereen schrijft in zijn cv ‘ik ben een teamplayer’, maar nooit ‘ik kan heel goed alléén werken’, terwijl dat óók een kwaliteit is.” De lessen: kies zorgvuldig je momenten om samen te werken, je te laten inspireren, maar bedenk ook wanneer je beter alléén werkt. En: laat je inspireren door mensen die elkaar niet kennen. Ideaal als je nieuwe ideeën wilt opdoen…
Bij de bespiegeling over bedrijventerreinen vergeleek Bas Haring deze met drie andere entiteiten: woongebieden, natuurgebieden, agrarische gebieden. “Bij alle drie komt er gesputter als ze krimpen. Is dat bij bedrijventerreinen ook? Er zijn in Nederland géén verenigingen ter bescherming van bedrijventerreinen…” Eerder al had de filosoof de essentie van AI uitgelegd. En hij kan het weten: ging in 1988 aan de Universiteit van Utrecht ‘kunstmatige intelligentie’ studeren, een leerstoel die zojuist was opgericht.
“Alleen werken en toch samen, dát is voor mij de definitie van bedrijventerreinen. Je bent uniek in je ondernemen en toch kunnen we op sommige onderdelen heel goed samen er het beste van maken”, vatte Ben van de Wijgert het betoog samen. Daarna zette hij Leo van den Heuvel in het zonnetje. “Negen jaar voorzitter van DBO en stuwende kracht achter de schermen van alles wat wij tot een succes maken.” Bijzondere aandacht was er voor Ted Langen, aan een ‘afscheidstournee’ bezig. “Alle veren die jij al hebt gekregen, zijn meer dan terecht”, aldus de parkmanager, die met zijn team altijd bij hem terecht kan. Het leverde deze ‘gouden vent’ een Gouden Award op, de eerste ooit uitgereikt binnen DBO. “Zie het als een erelidmaatschap.”