Onlangs trof ik een mooi artikel in het Financieele Dagblad over de ‘big five’. Zo noemt Martin van Collenburg van MSD een ecosysteem bestaande uit vijf bedrijven die een instrumentele rol vervullen in onze voedselproductie; MSD, Nutreco, Nutricia Danone, Hendrix Gentics en Marel Poultry. Bedrijven met een lange traditie in onze regio waaruit talloze nieuwe initiatieven, innovaties en bedrijven zijn voortgekomen die mede oplossing bieden aan het wereldvoedselvraagstuk.
Deze ‘big five’ is een goed voorbeeld van op de voedselindustrie gevormde clusters zoals we die op meer plekken zien in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Pareltjes met een wereldwijde reputatie. Al met al bestaat de gehele Agri Food sector in Brabant uit bijna 14.000 bedrijven, die aan meer dan 82.000 mensen werk bieden. De sector is volop in beweging, gericht op verschillende sporen. Zoals de leefbaarheid. We moeten goed zorgen voor het land waar we wonen en waarvan we moeten eten. En het verzilveren van onze kennis die een belangrijke rol speelt in de voedseltransitie en de groeiende vraag naar voedsel.
Iedere maand krijgt de wereld er 5 miljoen monden extra bij om te voeden. Op dit moment lijden meer dan 800 miljoen mensen permanent honger en naar
verwachting groeit de mondiale vraag naar voedsel tot 2050 met 60% (!). En, wellicht nog belangrijker, de landbouwoppervlakte per hoofd van de bevolking is sinds de jaren 60 gehalveerd. Hieruit vloeit de logische uitdaging voort; hoe produceer je meer voedsel met minder grond. In onze regio werken de primaire sector, onze boeren, de agri food tech industrie en de voedsel verwerkende industrie sinds jaar en dag samen en komen ze telkens weer met innovaties en technieken om dit vraagstuk op
te lossen en de houdbaarheid van verwerkt voedsel te verhogen. Nergens ter wereld is voedselproductie zo efficiënt en duurzaam ingericht als in Nederland. We krijgen hiervoor nog een speciaal compliment van David Attenborough in zijn laatste film ‘A life on our planet’. Het is één van de weinige lichtpuntjes die hij ziet in zijn sombere bespiegelingen over hoe moeder aarde haar strijd van de mens verliest als we niet radicaal het roer omgooien. Rabobank is trots op haar klanten in de voedselsector en als bank willen wij onze verantwoordelijkheid nemen in de voedseltransitie.
De zeven Rabobanken in Oost-Brabant hebben zich sinds 1 april samengepakt om vanuit één gezamenlijke visie in onze regio vorm te geven aan de thema’s: duurzaam ondernemen en wonen,
innovatie, de energietransitie, de voedseltransitie en de financiële gezondheid van onze inwoners. Voor mij persoonlijk behelst dit de verantwoordelijkheid voor het thema ‘Banking4Food Oost-Brabant’. Samen met mijn collega’s investeren in spelers die vorm geven aan de voedseltransitie en de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Het ligt voor de hand dat de Coöperatieve Rabobank met haar ontstaansgeschiedenis in de agri sector, de vanzelfsprekende partner wil zijn voor alle schakels in de voedselketen. Van de primaire sector tot de verwerkende industrie en distributie van
voedsel aan de consument. Het is mijn persoonlijke ambitie om samen met u de kansen die er voor ons liggen verder te verzilveren voor een toekomstbestendige regio én een betere wereld.
Aernout van der Does
Coöperatief Directeur
Banking4Food Oost-Brabant
Aernout.does@rabobank.nl