juni 27, 2025

Inspyrium Flavours

Inspyrium krijgt catering van – letterlijk – eigen bodem   Met het eigen cateringlabel Inspyrium Flavours geeft Inspyrium een nieuwe dimensie aan inspirerende en groene groei die de eventlocatie sinds tien jaar kenmerkt. De start, afgelopen voorjaar, wordt intussen verpersoonlijkt in de moestuin, die het hart vormt van de nieuwe aanpak. Inspyrium kookt letterlijk van eigen bodem. “Bij Inspyrium willen we groen in de breedste zin van het woord vertalen. De smaak van de tuin komt terug op het bord”, aldus Aik Ducaat, een van de drijvende krachten achter de locatie. Stond maart nog in het teken van de opstart van het nieuwe cateringlabel en de spanning rondom de eerste producties, inmiddels is Inspyrium Flavours echt los. Aik Ducaat: “We wilden nóg meer doen om de groenbeleving hier op locatie te versterken. Dat betekende dat we onze visie ook in de catering wilden doorvoeren. Dus niet langer eten van een […]
juni 27, 2025

Loonbedrijf Jakobs Sambeek heeft primeur in Land van Cuijk

  ‘90% minder spuitmiddel nodig bij precisiespuiten’   Loonwerkers in de agrarische sector spelen een onmisbare rol in de bedrijfsvoering van boeren. Ze zijn niet alleen leverancier van machines en arbeid, maar ook partner in de verduurzaming. Want net als de boeren zelf staan zij voor de uitdaging om slimmer, efficiënter en duurzamer te werken. Loonbedrijf Jakobs uit Sambeek laat zien hoe dat kan, met een primeur in het Land van Cuijk: de aanschaf van een innovatieve spotsprayer voor grasland. Een spotsprayer is een plaatsgerichte spuitmachine die precies daar bestrijdings­middel spuit waar het nodig is. Dat klinkt eenvoudig, maar de technologie erachter is hoogstaand en toekomstgericht. De broers Theo (53) en Roel (50) Jakobs investeerden in een Allgäu RumboJet 880 spotsprayer, een machine die onkruid in grasland herkent en pleksgewijs bestrijdt. Het resultaat? Tot negentig procent minder gebruik van gewas­ beschermingsmiddelen, terwijl het gras beter groeit en het milieu aanzienlijk […]
juni 27, 2025

ING in gesprek met Boerderijwinkel Verdaasdonk

  ‘Genieten van klantcontacten en reuring’ Boerderijwinkel Verdaasdonk is het geesteskind van Peter en Marie- Claire Verdaasdonk. Wat ooit begon als tuinbouwbedrijf, met verkoop van eigen producten, ging in de loop van de tijd over naar een heuse winkel, met – op zeker – moment vijf vestigingen in de regio. Na pittige (corona)tijden en gewijzigde strategie wordt er nu weer vooruit geblikt met de bouw van een loods voor opslag en logistiek. En er kwam een nieuwe huisbankier. Een ontmoeting tussen zakelijk adviseur Martijn Leurs van ING en een gedreven, groene ondernemer. Peter Verdaasdonk en zijn vrouw Marie-Claire startten in 1995 hun onderneming, nadat beiden waren afgestudeerd. De ouders van Peter hadden hier in Sint-Anthonis koeien en varkens en mijn twee broers zijn erin doorgegaan. Omdat ik van jongs af in de tuinbouw gewerkt had, ben ik hier zelf gestart.Gewoon een stuk wei omgeploegd, groente geteeld en wel zien hoe […]
juni 27, 2025

Goei Gerei maakt frisse doorstart

Goei Gerei staat garant voor eerlijke en heerlijke streekproducten waarvan je zeker weet dat ze met liefde zijn gemaakt in het Land van Cuijk. Het was even wat stiller rond het initiatief, maar dankzij de nog altijd groeiende belang­ stelling voor streekproducten mag ook onze regio weer speciale foodpakketten tegemoet zien. Voor deze doorstart wordt een distributieketen opgezet waar­ aan alle lokale foodproducenten en boeren deel kunnen nemen. Interessant voor de zakelijke afnemer: (maatwerk) themapakketten. Het is voorjaar 2020, Nederland zit op slot door corona en het Land van Cuijk maakt kennis met Support Your Locals. Het initiatief stimuleert iedereen om op een directe manier de lokale voedselonder­ nemers te steunen. De coronacrisis treft dan onder meer de horeca, maar minder zichtbaar zijn de lokale voedselproducenten, die veelal voor een groot deel van hun afzet afhankelijk zijn van diezelfde horeca, zoals restaurants. Initiatieven elders in het land met foodboxen brengen […]
maart 7, 2025

Jubileumeditie Pluk- & Oogstfeest 2025

‘Pluk- & Oogstfeest verbindt de regio’ Vernieuwing en verdieping zijn de sleutelwoorden van het Pluk- & Oogstfeest Land van Cuijk 2025. Zondag 5 oktober is de vijfde editie op de Kasteelsche Velden op en rondom Kasteel en Aldendrielpark in Mill. “Het is niet het zoveelste foodfestival. Hier ontmoeten burgers en boeren elkaar om bewuster met voeding om te gaan. Op een prachtige locatie leren waar het dagelijks eten vandaan komt, proeven en genieten van het lokale eten”, zegt Hugo Bens, legpluimveehouder in Haps en voor­zitter Land van Cuijk Boert Bewust. Op dit festival proef je niet alleen lekker eten, maar ontdek je ook het verhaal achter het eten via demonstraties en foodtrucks. Met enthousiasme vertellen lokale en regionale foodies, chefs en boeren over hun passie; lekker, gezond en veilig voedsel maken. Rob Wientjes, melkveehouder in Sint Anthonis en voorzitter ZLTO Land van Cuijk: “Voeding, natuur, verbinding, streekproducten, cultuurbehoud en erfgoed […]
juni 25, 2024

Uitdaging om Nederlandse kersen te blijven telen

Kers en Zo, het fruitbedrijf van Ruud Barten, is een van de weinige bedrijven met kersen onder glas. “Onze kersen uit de kas zijn beschermd tegen vorst, regen en vogels en zijn eerder rijp.” In 2022 plantte hij ook kersenbomen buiten. Dit jaar hoopt hij de eerste kersen buiten te oogsten. Mits de suzukifruitvieg hem niet voor is. Het jonge fruitbedrijf, opgericht in 2015, ligt aan de Hapseweg in Sint Hubert. “De afgelopen jaren hebben we ons bedrijf opgebouwd en hebben veel mensen uit het Land van Cuijk kennis gemaakt met onze kersen. Het is elk jaar een uitdaging om een mooie oogst te realiseren.” Wel ziet de ondernemer de toekomst donkerder in: de suzukivlieg is een grote bedreiging voor de Nederlandse kersenteelt. “Ik heb moeite met de Nederlandse overheid: ze wil duurzame teelten, eten van dichtbij met een lagere footprint, maar stelt regels op die het onmogelijk maken om […]