oktober 11, 2018
Anton Loeffen Eshgro Columnist Inzaken

‘Winkelbeleving of belevingswinkel’ – column Anton Loeffen

Denk je dat de traditionele winkel ten dode is opgeschreven of is de herrijzenis begonnen? Als je wel eens wat koopt bij Coolblue of Amazon, dan weet je dat ze enorm zijn gegroeid. Amazon is met haar online winkelconcept zelfs gegroeid naar de top 10 grootste retailers ter wereld. Toch investeert Amazon in fysieke winkels: 479 Whole Foods winkels, vijftien boekwinkels en drie Amazon Go winkels. Van die laatste moeten er de komende jaar meer dan duizend bij komen. Ook Coolblue heeft inmiddels diverse winkels. Waarom fysieke winkels als je alles online kunt verkopen? Het doel is jou als klant de beste beleving te geven. Neem Amazon Go als voorbeeld. Je loopt de winkel binnen, pakt de producten die je wilt en loopt weer naar buiten. De rekening verschijnt in je app en wordt geïncasseerd. Of Bonobos, een kledingwinkel waar je een afspraak maakt met je gids die je helpt […]
oktober 10, 2018

‘De Ondernemersprijs is een instituut. Daar verbind je je graag aan’

Goed ondernemerschap is een voorbeeld voor anderen. Dat mag beslist in de schijnwerpers gezet worden. Met dat idee is de Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg bijna een kwart eeuw geleden in het leven geroepen. De drieënentwintigste editie kenmerkt zich (zoals vorig jaar voor het eerst) door een nieuwe aanpak, waarbij de organisatie zich opnieuw is gaan afvragen wat iemand nu werkelijk een geode ondernemer maakt. Een vernieuwende blik, passend in de huidige tijdsgeest. Met de nieuwe aanpak heeft de organisatie vorig jaar gehoor gegeven aan geluiden uit de regio, aldus voorzitter Martin van Collenburg. “De Ondernemersprijs is een begrip en dat willen we verder uitbouwen. Daarbij is een breed scala aan bijzondere bedrijven de revue gepasseerd. Zij stonden letterlijk in de spotlights tijdens (en in de periode voorafgaand aan) onze Ondernemersavond. Menig ondernemer uit de regio hebben ze geïnspireerd met hun verhaal. En er zijn samenwerkingen uit voortgekomen die […]
oktober 9, 2018
Joop Bosmans Jumbo jubileum

Jumbo Bosmans Cuijk bestaat halve eeuw

Jumbo Bosmans Cuijk bestaat halve eeuw. “Aan de formule voeg je je eigen identiteit toe”, aldus directeur Joop Bosmans. “Vroeger had je de kerk en de kroeg om bij elkaar te komen. Tegenwoordig zijn festivals de ontmoetingsplaats voor mensen. Én de supermarkt.” Joop Bosmans glimlacht erbij wanneer hij het vertelt, maar raakt natuurlijk de kern van een waarheid: onze samenleving is veranderd, de supermarkt speelt daarin een sociale rol, vaak met een ‘eigen’ publiek. Jumbo Bosmans Cuijk bestaat vijftig jaar en heeft die veranderingen ten volle doorgemaakt. Directeur Joop Bosmans over het belang van formules én een eigen identiteit in het supermarktwezen. Het is 1938 als opa Jos Bosmans een kruidenierswinkel start, in Gemert. Hij gaat samenwerken met de groothandel van Frits van Eerd in Veghel, een partnerschap dat tot op de dag van vandaag onafgebroken is en dus al tachtig jaar duurt. In 1956 heeft Bosmans de eerste zelfbedieningswinkel […]
oktober 8, 2018
Genomineerden Ondernemersprijs Land van Cuijk en Noord-Limburg

‘Mooie afspiegeling van ondernemerskwaliteiten in de regio’

In de race naar de Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg gaan opnieuw drie genomineerden de strijd met elkaar aan: Renske van den Berg van Renske Natuurlijke Diervoeding uit Cuijk, Erik Lanting van H&P Supermarkt in Siebengewald en Geert Meulensteen van het Beugense Mola. “Een mooie afspiegeling van de ondernemerskwaliteiten in het Land van Cuijk en Noord-Limburg”, aldus Martin van Collenburg, voorzitter van de Ondernemersprijs. Wij legden de genomineerden vijf vragen voor. Eerder stelden we ze al uitgebreid voor op deze site. Wat doet nominatie met je? Renske: “Ik vind het hele traject alleen maar steeds leuker worden. Bij de presentatie kwam ik als eerste aan het woord, maar ik ben het niet gewend om voor gezelschappen over mezélf te praten. Brede armgebaren passen niet zo bij mij. Maar ik kwam steeds beter in mijn rol. Ook leuk: wildvreemden feliciteren mij met mijn nominatie. Daar kijk ik nog iedere keer […]
oktober 4, 2018
Kookboek Goei Gerei foto aankondiging

Goei Gerei: smakelijke verbinding tussen boer en burger

Tijdens het Pluk & Oogstfeest, dat op zondag 14 oktober in Mill wordt gehouden, verschijnt ‘Goei Gerei’. Dit kookboek bevat niet alleen tientallen smakelijke recepten, maar vertelt ook het eerlijke verhaal achter de gebruikte, veelal uit het Land van Cuijk afkomstige, ingrediënten. “De ondernemer vertelt over zijn vak en de mooie producten die hij op de markt brengt en hoe je er als liefhebber bewust van kunt genieten”, aldus initiator Robert Hermens. Robert Hermens (Bureau Spraekwater) bedacht het idee voor een kookboek letterlijk aan de keukentafel bij Kookstudio Het Mo’Ment van Monique Nelson. Die was meteen enthousiast over de plannen. De gerechten in het boek werden, samen met Martien Bos, door haar gekookt in haar eigen kookstudio in Langenboom en vastgelegd op de foto. “Wij wilden boeren en burgers -onze buurtgenoten- beter met elkaar in contact brengen. We bespeurden vaak onbegrip van burgers over hoe boeren zouden omgaan met hun […]
oktober 2, 2018
Robert Hermens - ©BerryPoelen

Vaak blijft een idee bij een idee…

Begin dit jaar is het initiatief geboren voor de realisatie van een kookboek. Een kookboek voor en door het Land van Cuijk waarin boeren uit de regio recepten aandragen voor een (h)eerlijk gerecht op basis van het product wat ze zelf kweken, telen of fokken. Met dit kookboek leveren we eindelijk een tastbaar bewijs van wat we in het Land van Cuijk allemaal maken, kweken, telen en produceren. En hoe duurzaam onze agrarische bedrijven opereren. Vanuit het idee om de boerenbedrijven uit het Land van Cuijk positief te belichten, is het idee voor het kookboek ontstaan. De vele producten uit het Land van Cuijk vormen de basis van het kookboek. Elk recept is iedere dag thuis te koken. Simpel, maar vooral lekker. Toepasbare recepten die niet er alleen voor zorgen dat u op een andere (gemakkelijkere) manier gaat koken, maar ook op een andere manier tegen ons voedsel zult gaan […]
september 28, 2018

Tweede fase centrumplan Mill gestart

Het heeft even geduurd, maar het tweede deel van het centrumplan in Mill heeft dan toch een aanvang genomen. In maart van dit jaar kwam de verhuizing van de Hema en het Kruidvat naar het nieuwe deel rond. De vertraging rond de aanvang van het tweede deel van het centrumplan bleef in Mill bepaald niet onbesproken. Winkelpanden en woningen in het Maaslandblok hebben jaren leeggestaan. Twee jaar geleden was de eerste fase klaar. Daarin werd een groot woon- en winkelcomplex met onder meer de Rabobank, Jan Linders en achttien appartementen gerealiseerd. Hiervoor zette de gemeenteraad van Mill en Sint-Hubert tien jaar geleden al het sein op groen. Het vooroverleg duurde nog eens zo lang. Begin september is begonnen met het afkoppelen van gas, water en elektriciteit. Daarna is asbest verwijderd, nog vóór de Millse kermis. Het tweede deel van het centrumplan behelst een nieuw complex met winkels en huurappartementen. Er […]
september 28, 2018

Plan voor Romeins Cuijk

Cuijk, oftewel ‘Ceuclum’, was ooit een belangrijke Romeinse nederzetting. Tegenwoordig zijn de Romeinen belangrijk voor Cuijk. De gemeente Cuijk wil haar Romeinse roots meer dan nu, gaan uitdragen. De gemeente heeft daarom communicatiebureau Di-Visie opdracht gegeven een plan te maken hoe Cuijk dat het beste kan doen. Het Cuijkse bureau voert momenteel gesprekken met organisaties en ondernemers. Ook met het Regionaal Bureau voor Toerisme is gesproken. Tijdens die gesprekken worden ideeën en verhalen opgehaald. Daarnaast wordt nog een thema-avond georganiseerd. Het uiteindelijke plan moet voor het einde van dit jaar aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
september 28, 2018

Rondetafelgesprek: waarom kijken 430.000 bezoekers naar drie reuzen?

Half augustus liepen drie reuzenpoppen een weekend lang door Leeuwarden, dit jaar de culturele hoofdstad van Europa. De mega-marionetten van drie tot elf meter hoog trokken de aandacht van liefst 430.000 mensen. Het liet zien dat je niet per se in het midden van de bekende toeristische drukte hoeft te zitten om toch aantrekkelijk te zijn voor toeristen en recreanten. Als je maar iets bijzonders te bieden hebt. Het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk (RBT) organiseert omstreeks deze tijd een rondetafelgesprek voor toeristisch-recreatieve bedrijven en organisaties. Doel is om samen na te gaan wat logische vervolgacties zijn nu de resultaten van een onderzoek naar de economische betekenis van toerisme en recreatie in het Land van Cuijk bekend zijn. Hoe houdt het Land van Cuijk in de komende jaren de groei vast? Op wie richt de regio zich en met welk aanbod? Wat kunnen ondernemers en organisaties zelf doen […]